Gott Nytt År!

Önskar er alla ett gott slut och ett Gott Nytt År!



Nu bär det av på fest!
Nyårskramar
från
Jenny & Magnus
Pontus & Rasmus


Juldagar

Juldagen enligt tradition hos mina föräldrar med min mormor och Jan, stek, potatis och brunsås - smaskigt!
Annandag Jul traditionsenligt i Uddevalla med min morfar och hans familj.. Paketöppning och en helt färdig Rasmus somnade gott i Anders famn efter middagen..

 

Det är jobbigt med julfirande varenda dag..



Efter Uddevallabesöket åkte vi direkt ut till landet och sov där. Vaknade till härligt vinterväder med perfekta minus 5 och solen som kikade fram då och då. Pontus skulle nu för första gången prova att åka längdskidor, sina alldeles egna som han fick i julklapp. Det gick riktigt fint!



Vår stuga i bakgrunden:



Hela familjen samlad. Min pappa har gjort en provisorisk pulka till Rasmus med hjälp av en tvättkorg och en elsladd.. Hahaha..



Det var en härlig förmiddag ute! Magnus och jag åkte själva på en tur i skidor. Det var så himla vackert i den orörda naturen! Jag har inte åkt längdskidor sedan jag var liten vilken kändes. Kom inte ihåg att det var så svårt att komma upp när man ramlat! Kanske var det enklare när man var ung?

 

 

Eftermiddagen blev inte lika underbar som förmiddagen. Det hade nog blivit lite mycket under de senaste dagarna för vår 3-åring var ingen ängel precis. Det var skönt när han somnade i bilen på vägen hem.. ;-)


Julafton

Vi började julafton av att hela familjen vaknade i samma säng.. "Är det julafton idag?" frågade Pontus och blev överlycklig av svaret.. "Men då måste jag kolla om det ligger nåt paket i min strumpa!" Efter lek med de första klapparna gav vi oss i isande kyla ner till Magnus bror Mikael och hans Malin. Farmor Rosa var också där.



Rasmus var helt fascinerad över akvariumet medan Pontus mest var fokuserad på de julklappar som låg under julgranen..

 

Lagom till Kalle Anka kom vi hem igen och mina föräldrar och min lillebror Axel kom till oss.



Ett julbord utöver det vanliga.. Vi gör det vi gillar mest. Därför finns det allt från skaldjur, mozarella, snittar.. till traditionella prinskorvar, köttbullar, lax mm.. Två nöjda kockar har fixat lite:

 

Efter maten knackade det på dörren.. Tomten var här! Det tog väl ca 20 sekunder innan Pontus skrattade och utbrast "Det är Morfar!"..

 

Kilarna fick en bilbana tillsammans:



Andra nöjda killar! Magnus fick en välbehövlig snöskyffel och Pontus hade gjort en tavla till Axel..

 

Pontus fick ett par skidor! När han fått fram dem såg han inte de andra paketen på en lång stund utan åkte istället skidor i vardagsrummet.. :-) Min pappa blev också nöjd med sin sticksåg:

 

Doktor Pontus undersöker Axel med sina nya "verktyg"..

 

Strax efter att vi nattat Rasmus för natten hördes en pigg kille pratandes på övervåningen.. Axel gick upp till honom och de busade. Rasmus skrattade så han kiknade - härligt!



En lyckad julafton! Härligt sällskap, god mat och Magnus & jag har fått ett bra bidrag till semesterkontot.. Vi avslutade kvällen med julklappsrace för oss vuxna, alltid lika kul!


GOD JUL!!!

Vill önska alla läsare en riktigt God Jul!
Gör det genom att bjuda på de (i min värld) vackraste tomtenissarna som finns:



Dessa två nissar hängde för ett par timmar sedan upp var sin strumpa på sin dörr och somnade med en förhoppning om att någon skulle ha lagt en klapp där eller två när det var dax att vakna igen..
Sååå.. Godnatt allihop! Måste gå och lägga mig nu så att Tomten kan hälsa på..


Mormors födelsedag

I tisdags var det en stor dag! Barnens mormor fyllde år!
Vi var såklart där och firade med presenter!



Rykande het gulaschsoppa:

 

Vissa kort blir bara för härliga, men man vet inte riktigt vad man ska skriva om dem så jag låter dem tala för sig själva.. Lägg märke hur "Pippi" försöker dra ut sitt korta hår till två toffsar/flätor:

 

De här sista dagarna före jul har gått så snabbt. Igår var vi ute en hel del för äntligen var det en temperatur som tillät att man var ute längre än 10 minuter. Det blev snowraceråkning och lek i snön med kompisarna:


Julgran - Check!

Kvällens uppdrag var att skaffa julgran och klä den. Julgransförsäljaren sa att nu när det är så kallt är det viktigt att granen står någonstans ett par dagar där det är mellan kallt för att det inte ska bli för stor omställning.. Var ska vi ställa den då? Vem har ett extra utrymme som inte är kallt och inte varmt?? Inte vi iaf.. får se om den dör under natten..

När Magnus bar hem granen sa Pontus stolt "Min pappa är stark!"
Man ser på granen hur lång Pontus är. Han var jätteduktig men hängde alla kulor bredvid varandra i samma höjd.. :-)

 

På bilden nedan till höger hänger Pontus upp sin egna röda stora kula som han fått av min mormor. Han ville hänga den högt så att inte Rasmus skulle nå den. Det löste han genom att kila upp i trappan och hänga den:

 

Polkagrisstänger är ett måste i julgranen!

 

Sådär!
Kulor i mängder i alla färger som finns - så ska det vara!
Får se vad Rasmus säger imorgon bitti när han får se den och mest spännande av allt.. Hur jobbigt blir det att få honom att hålla sig därifrån??


Julavslutning

I fredags var det julavslutning på Öppna Förskolan. Det var julcabbaré, julgröt och dans kring granen. Pontus höll såklart Tomten i handen:



Jag frågade senare på kvällen om han tyckte det var kul att dansa med Tomten. "Ja, svarade han.. Men det var inte Tomten. Det var en människa som hade klätt ut sig till Tomten. Det var Mona." Han är så klok Pontus.. ;-)

Pontus ger en julpresent till fröken Lena:



Jag började såklart att lipa lite när vi skulle gå därïfrån.. Jag börjar ju jobba efter årsskiftet så nu är det slut på den här tiden. Öppna Förskolan har betytt så ofantligt mycket för mig och barnen under min föräldraledighet och när jag skulle säga det till dem så brast det.. Men budskapet gick nog fram.. ;-)
Kan inte fatta att min mammaledighet nu snart är över.. Vad hände?? Vart tog tiden vägen?? Jag börjar jobba i januari, men på 80% till att börja med för att Rasmus ska få en mjukstart. I maj går jag upp på heltid..

Igår var vi och kollade på Magnus lag som spelade match på kvällen. För första gången var det tre stycken stående Fredrikssonskillar på plan med var sin klubba i periodpausen:



Vi gör lite mer julgodis idag eftersom det tenderar att försvinna i snabbare takt än jag lagar.. Idag provar vi peanut cupcakes.. Har inte provsmakat ännu, men de ser goda ut!



Rasmus är så förkyld och har varit det länge. Försökte idag att få en tid på Vårdcentralen, men de hade inga tider kvar idag. Då kan de inte boka in en tid imorgon utan man måste imorgon ringa igen och lämna sitt nummer så de kan ringa upp några timmar senare och har man då tur får man en tid.. Vilken system!


Julbord - vad är det eg?

Jag har inte skrivit på länge. Datorn har varit på lagning och blev dödsdömd och julstöket tar sin tid!
I lördags åkte småkillarna och jag på glöggmys hos min kompis Monica. Där var flera av våra gemensamma vänner och det blev en härlig kväll. Här är Pontus  och Rasmus tillsammans med Clara:



Pontus kom på en rolig lek. "Jag sitter i fåtöljen och latar mig så får lillebror snurra mig".. Rasmus snurrade på och tog en drickpaus då och då.. Ingen glögg - välling!



Pontus busade med Monica och kittlade henne men när hon närmade sig honom skrattade han hejdlöst fram tills dess hon var mindre än 3 meter bort, då övergick det till rädsla.. "DU får kittla Monica mamma!" sa han.. Jag och Monica kittlades lite och Pontus höll på att krevera av skratt.. På vägen hem pratade vi lite och Pontus sa att han hade haft kul. Ja, sa jag.. Du har ju kompisar som Elias och så och Monica är min kompis. "Ja, som du kan kittla och så!" konstaterade Pontus! :-) Ja, kanske ska fortsätta med det. Vi ska ha tjejmiddag den 29:e så..

Lite julgodis har gjorts de senaste dagarna, här är det Rocky Road som förbereds:



I söndags kom Magnus hem från Finland och vi är äntligen fulltaliga! Det var två glada killar som kramade om sin pappa som fått komma hem utan resväska för den var inte med samma plan.. Skandalöst nog måste man åka dit för att hämta den!! Inte Magnus fel att väskan inte gjorde samma byte som honom i Stockholm..

I tisdags var det dax för årets första julbord! Vi var på Öppna Förskolan och gottade oss. På vägen dit hade jag berättat för Pontus om att det idag var julbord. När vi kom in sa Pontus medan jag klädde av honom jackan att det skulle bli kul att se de nya julborden. Han hade fått för sig att julbord var ett nytt bord som man ställde fram vid jul! Rätt logiskt faktiskt!

 

Igår blev det också en sväng till Öppna Förskolan och vi ägnade en del tid åt pyssel. Här målar killarna:



Pontus och fröken Lena gör kristyr runt fina bokmärken som ska få hänga i vår gran:



Nä, har två julklappar som ligger här bredvid och väntar på att bli inslagna!


Besök & Luciafirande

Efter ett dygn på konferens med härliga kollegor kom jag i morse hem med ny energi till mina killar som inte sett sin pappa på 1 vecka och sin mamma på ett dygn. Men mormor och morfar funkar fin-fint!
Min mamma hade varit i Budapest ett par dagar och landade på Säve flygplats i tisdags. Vi var självklart där för att hämta henne! Pontus sitter och tittar på flygplan i cafét:



När min mamma kom ut genom dörrarna sprang Pontus fram och kramade om henne! Sedan tog vi med henne hem och bjöd på middag:



På onsdagen fick vi besök av min mormor och Jan. De hade med sin en massa presenter till oss. Blommor, julklappspapper, servetter, choklad.. Pontus öppnar sin present:



När Pontus fått fram sin klarröda julgranskula som glittrade utbrast han: "Åh, precis som jag har önskat mig!" :-)

Jan busar med Rasmus genom att kasta ett mjukisdjur. Rasmus kastar tillbaka och skrattar hejdlöst:



Pontus var full med energi denna dag och när mormor och Jan åkt hem kände jag att något måste göras. Det fick bli en tur till Barnpalatset. Vi var helt ensamma på stället i 2,5 h! Fantastiskt!

 

 

Efter att jag kommit hem i morse gick vi till Öppna Förskolan där det var Lucia firande. Pojkarna var därför utklädda till tomtar:



Barnen bjöd på ett jättefint luciatåg. Vad härligt det är att se sin son stå där och sjunga alla dessa sånger och emellanåt snegla mot mig och le..



Banangympan nästa och ikväll väntar fredagsmys!


Snöiga dagar!

Dagarna är lite längre när man är ensam med barnen. Magnus brukar visserligen jobba mycket, men bara det här att inte gå ut på en promenad ensam på kvällen eller åka och träna.. Lite egentid helt enkelt.. Men vi har det bra! Igår var det 2:a advent och vi hade turen att vara inbjudna hos min kusin Daniel och hans familj. Det blev härliga timmar med mysigt sällskap och gott fika. Benjamin och Pontus leker själva på Benjamins rum:



Björn visar Rasmus hur traktorn funkar:



Sångstund! Två killar med gitarrer och en med munspel.. Härligt!

 

Vi stannade länge så det var bara att äta mat när vi kom hem och sedan hopp i sängen. För Rasmus alltså.. Pontus ville inte gå och lägga sig.. ;-)

Det har ju snöat så in i norden de senaste två dagarna. Igår var det svårt att ta sig till affären men idag gick det bättre. Stackars Rasmus var jättetrött på vägen hem och ville helst sova på snowracern..



Lite lek i snön innan vi gick in. Rasmus piggnade till när han fick en traktor att leka med.

 

När Rasmus somnat gjorde Pontus och jag ett pepparkakshus. Jag är så imponerad över hans fingerfärdighet. Han lyckas sätta gelehallon i en liten ruta helt perfekt! Pontus har gjort hela den vänstra sidan!



Taket färdigt, dörren målad och tomtefamiljen har flyttat in!



Rasmus blev helt lyrisk när han vaknat och fick se pepparkakshuset och tomtarna. Han pekade och tjoade hela tiden! Han är förresten också duktig.. Kolla här !



Ja, de hjälper sin mamma!


Debuter

Igår var sista dagen som Magnus var hemma innan han på eftermiddagen flög till Finland där han ska bevaka innebandy-vm i 11 dagar. Därför var han hemma med oss under dagen igår. Det blev en premiärtur på isen som Magnus under flera sena nätter denna veckan spolat. Pontus var som Bambi på hal is, men vad kan man förvänta sig första gången?



Det är bra att ha något att hålla sig i!



Det är inte kul att ramla! Pontus summering av skridskodebuten löd "Det var lite för halt för mig!"



Natten som passerade sov jag för första gången någonsin helt ensam i vårt radhus. Pojkarna sov över hos mina föräldrar så att jag kunde jobba på kvällen. Det hade gått bra för Rasmus som debuterade med att sova utan Magnus eller mig! Många debuter på ett dygn!

Jag åkte in till stan idag på förmiddagen efter en underbar natt med efterföljande sovmorgon! Stärkt av energi blev det en härlig tur till Jul på Liseberg. Timmarna bjöd på blandad kompott av snö, kyla, isskulptering, varm choklad, kanelbulle, mjuka djur att klappa..

 



..och så en träff med Tomten! Jag frågade Pontus nu på kvällen vad han önskat sig i julklapp av Tomten. "-Att jag vill ut i Rymden!" svarade han.. Aj, aj.. det blir en svår nöt för Tomten att knäcka!



I Tomtarnas Värld var det en massa fina tomtedockor som killarna kikade på. Tyckte dock det var lite dyrt, 80:- riksdaler för oss fyra att gå in.. men mysigt var det!

 

Den obligatoriska turen med Farfars bilar! Pontus fick bestämma vem som skulle få åka med honom.. det blev inte jag. :-)



Man blir rätt trött av att suga musten ur sin mormor och morfar och sedan gå på Liseberg!
Godnatt!




Julfotografering

Igår var det dax för den årliga julfotograferingen på Magnus jobb. Pojkarna skulle förvandlas till tomtenissar för att vi skulle kunna få ett fin-fint julkort att skicka till nära och kära.. Innan de röda dressarna åkte på passade vi på att knäppa lite kort. Kärlek:







Ja, det var några av de foton som blev.. De blev finare än julkorten tyvärr.. När tomtedressarna kommit på fanns det liksom inget tålamod kvar hos vår store kille.. ;-)
Pontus är nu hemma hos en kompis och leker. Känns skumt! Tänk att han har blivit så stor!!


RSS 2.0