Året som gick!

Idag för exakt ett år sedan fick vi reda på att vi skulle få en ny familjemedlem! Ingen av oss anade då att det var en liten Rasmuskille som börjat växa till sig där inne..



JANUARI
I januari mådde jag illa en hel del och vi oroade oss för om det lilla pyret i magen skulle klara sig de första kritiska veckorna. Här är vi på Orust och busar i naturen:



FEBRUARI
Hittade det här fotot på Pontus från februari. Två små tänder längst fram.. där har det hänt saker!



I februari drabbas Magnus mamma av en stroke och ett tufft arbete ligger framför henne med att komma tillbaka för att kunna använda den sida som slagits ur.

MARS
I mars började jag jobba efter att ha varit mammaledig med Pontus i 16 månader.
Simhallen har fått en hel del besök av oss under året. Det är en lyx att bo så nära en fin simhall!



APRIL
I april blev vi bjudna på en semester i Sälen av och med mina föräldrar. Snacka om kontrast på väder och miljö i Sälen och hemma utanför vår gård:

 

MAJ
Härliga maj - varmt och gott och det är fullt upp med att vattna alla blommor vi har. Tur man har en son som gärna hjälper till! Vi besöker Slottskogen hela familjen, klappar djuren och promenerar.

 

JUNI
Helger spenderas på landstället på Orust och midsommar firar vi på farbror Mikaels land i Dalsland.

 

JULI
Juli bjuder på varma dagar och det är jobbigt att vara gravid. Jag har blivit rejält stor och svullnar mycket i värmen så jag får köpa ett par nya skor för jag kommer inte i ett enda par av de jag har. Vi använder vår pool i trädgården en hel del. Vi åker även på en minisemester till badhotellet i Fredrikshamn.

 

AUGUSTI
I augusti är det fokus på inskolning på Pontus nya dagis. Jag minns att jag var orolig att bebisen skulle komma innan Pontus hade skolats in, men ack.. Jag hade verkligen inte behövt oroa mig! Pontus är stor och har fått en juniorsäng:

 

SEPTEMBER
Det största och absolut mest fantastiska under året hände i september. Vår familj gick från att ha varit tre till att bli fyra - Rasmus har kommit till världen och Pontus har blivit storebror! 090923 klockan 23:23 är den magiska tiden! Oj, vad vi har väntat!

 
 
 
OKTOBER
Oktober ägnas åt att förstå att vi nu är fyra och förundras över hur lätt Pontus tog uppgiften som storebror. Vi som hade förberett oss på svartsjuka och gnäll blev helt tagna av Pontus kärlek till sin lillebror från dag ett. I oktober fyllde denna fantastiska storebror även 2 år vilket vi firar tillsammans med en stor del av släkten. 

 

NOVEMBER
November och det är höst på allvar. Pontus är lite ledsen ibland för han tycker synd om träden som har tappat alla löv.. Rasmus blir allt större och här badar de tillsammans:

 

DECEMBER
Den här bilden får symbolisera december. Vi har en liten kille som ligger stilla och inte gör så mycket mer än äter, bajsar och bjuder på leenden medan vår stora kille har en massa energi som vill ut och mest springer omkring hela tiden.



2009 har varit ett fantastiskt år på många sätt men även jobbigt med tanke på en ganska tuff graviditet. Vi känner nu att vi har blivit den familj som vi önskade oss när vi bestämde oss för varandra, Magnus och jag. Man kan inte ha det bättre! Mina föräldrar betyder så mycket och har betytt mer än ord kan beskriva under det gångna året. De finns alltid till hands för oss och underlättar vår vardag på flera sätt - tack för det!

Barnens farmor har kämpat hårt med att få tillbaka förmågan att röra sig och har under året lärt sig att gå på nytt. Träning står på schemat varje dag och det går framåt. Nu har Rose-Marie fått en egen lägenhet och kommer inom ett par månader att flytta från Högsbo Rehab - ett stort steg som känns helt rätt! All lycka och kämpa på!


Sjuk liten kille

Efter en orolig natt ringde jag till Backa barnmedicin så tidigt man kunde i morse. Fick en akut-tid på förmiddagen. Det är inte min dag idag för när jag på väg till bilen bärandes på Rasmus i bilbarnstolen halkade jag som bara den. Det var pudersnö ovanpå isbana.. Jag tog emot mig med knänen för att rädda Rasmus såklart. Samtidigt snöade det mängder.. Reste mig upp och gick till bilen där låsen självklart hade frusit fast.. Kom till slut iväg samma tid som jag skulle vara hos läkaren. När jag väl kom dit, lite sent, upptäckte jag att blodet rann på min ena hand.. ett skrapsår från fallet som jag inte upptäckt förrän då.

Läkaren undersökte vår fine Rasmus och konstaterade att han hade luftrörskatarr och behövde hjälp med andningen. Ögoninflammationen hade jag fattat själv och redan börjat behandla. Rasmus fick andas adrenalin i 30 sek genom en mask. Vi fick sedan sitta kvar i 20 minuter då barnet ofta från kramper och kan bli blå om läpparna efter detta. Läkaren lyssnade igen och konstaterade att det gick lättare för Rasmus att andas. Vi fick ett recept på medicin som vidgar luftrören och läkaren tyckte att om det fortfarande var svårt för Rasmus att äta ikväll skulle vi åka till Östra..

När vi kom hem igen gick Pontus och Magnus ut och åkte snowracer.





De hade haft jättekul, killarna, berättade de när vi satt och åt middag. Pontus var alldeles rosig om kinderna och berättade om hur de hade åkt, hur de hade skrikigt och skrattat. Underbart!

Det är jobbigt när inte Rasmus kan amma ordentligt. Han tar två tag och får sedan komma upp igen eftersom han inte får luft. Jag har pumpat ut bröstmjölk och matat honom med sked, men det rann ut på sidorna. Jag har sedan försökt med att spruta in i munnen på honom och det går men han tycker inte det är kul. Det är i såna här lägen jag är så tacksam för att jag inte har ett magert barn!

Jag ringde mamma och frågade om Pontus kunde få sova hos dem i natt så att Magnus och jag kunde fokusera fullt på Rasmus och han kunde få det lugnt runt omkring sig när vi kämpar med matningen. Det fick han såklart! Så nu är Pontus hos sin mormor och morfar med en hel packe med böcker som han skulle ha med sig. Vilken tur att man har föräldrar i samma stad som alltid ställer upp!

By the way.. Så här lät det i vår soffa igår:
Pontus ställde sig upp i soffan.
-Jag är stor.
-Ja, du är jättestor!
-Jag är vuxen!
-Är du vuxen? Men då jobbar du på dagarna då. Vad jobbar du med?
-Jobbar med datorn! Mitt jobb är där borta. Bakom huset! Jag har mat med mig.

Vad får de allt ifrån de underbara liven?


Juldagar

Dagarna har gått fort när hela familjen är ledig och det är middagar inbokade! På juldagen åkte vi traditionsenligt till mina föräldrar dit även min mormor och Jan kom. Stek med potatis och sås och utbyte av julklappar!



Pontus fick ett munspel i julklapp! Rasmus fick en peng som jag igår på julrean förvandlade till en jättetuff tröja med skjorta under och en body.



På annandagen bär det alltid av till Uddevalla där min moster med man och morfar och Margaretha bor. Alltid lika kul att vara här och träffa alla kusiner. Mitt kusinbarn Benjamin var också där till Pontus stora glädje. De busade tillsammans hela tiden. Så himla kul att se dem ihop tycker jag med tanke på hur mycket jag och hans pappa Daniel lekte som små! Rasmus satt i soffan och slappade. Stackaren är sjuk, har lite feber och hostar nåt förfärligt.

 

Björn lekte med småkillarna. Helt plötsligt ser jag hur Pontus tittar som förstenad på Björn. Sedan sträcker han fram pekfingret och gör en rörelse mot Björns överläpp.. "-E det då?" frågar han konfunderad.. "-Snus!" svarar Björn. Klart att det såg konstigt ut med nåt kladdigt svart under läppen! ;-)



Igår var vi bjudna hem till Monica och Mattias på middag på kvällen. Det var första gången jag var i deras nya hus som var jättefint! God mat och riktig julstämning var det! Speciellt var det fina tåget (adventsljusstaken) ovanför kaminen! Rasmus provar Pontus matstol:

 

Idag har vi inte gjort något alls. Inte åkt iväg eller nåt alltså. Känns riktigt bra att bara ha en slappardag. Vi hade tvätt-tid idag så jag ägnade mesta delen av förmiddagen i tvättstugan. När jag kom tillbaka kom Pontus springande och sa något oroväckande "Jag har förstört julgranen!" Han visade mig vad som hade hänt. Pontus älskar ju att spela innebandy med sin pappa och vid ett tillfälle hade Pontus fått till ett riktigt hårt skott vilket resulterade i att bollen hamnade i granen och en kula skjöts sönder! Lägg märke till bollen i granen!



Det var en jobbig natt i natt då både jag och Rasmus är sjuka. Imorgon ska vi till Backa barnmedicin med Rasmus så att han förhoppningsvis får lite hjälp. Blir inte jag bättre inom ett par dagar är det väl dax för mig också att bege mig till Herr Doktor..


Julafton

Började morgonen med att vissa jobbade och gjorde iordning julmaten med andra latade sig på soffan. Ja, ni ser själva.. en fixar ägghalvorna medan den andre har tagit på sig finkläderna och somnat om:

  

Finaste bröderna Fredriksson:



Lagom till lunchen och julbordet kom mormor, morfar, morbror Axel, farmor, farbror Mikael och Malin. Vi hade lite knytkalasaktigt och fick ihop en massa godsaker. Min cheesecake med tomtar på åt vi inte förrän på kvällen, det var först då det gick att trycka ner lite till..

 

Under julgranen samlades mängder av paket! En liten Rasmus fanns där också, fast honom ger vi inte bort för alla pengar i hela världen..



Kul att åka med på farbror Mikaels rullstol!



På eftermiddagen bytte Pontus julklappar med Magnus släkt. Vi delade upp det lite så det inte skulle bli för mycket på en gång och de skulle vidare senare. Här ger Pontus sin farmor en julklapp och jag hjälper Pontus att öppna en av hans klappar:

 

På kvällen knackade det plötsligt på altandörren. Det var äntligen tomten som kom! Hohoho.. sa tomten.. -Vad heter du? frågade han Pontus som glatt sprungit och öppnat dörren.. -Pontus! svarade Pontus och vände sig sedan mot oss med hela ansiktet lysande av skratt.. -Det är morfar!



Morfar var tyvärr ute och köpte tidningen när tomten kom så han missade den goa kramen som Pontus gav tomten efter att han fått några paket..

Eftersom tomten är en gammal man fick vi hjälpas åt att dela ut resten av julklapparna. Pontus var förste bärare och sprang fram och tillbaka och delade ut med Rasmus satt i morbror Axels knä och lekte med ett julklappssnöre:

 

Här är lite av vad som fanns i paketen! Pontus läser en av sina böcker och jag och Magnus har fått nya raggsockar som min mamma stickat:

 

Pontus fick även nya delar till sin tågbana av mormor och morfar. Bland annat ett elektriskt tåg och tunnel - tufft!
Vi avslutade kvällen med en bordshockeyturnering där Magnus slutade som vinnare med Axel som god tvåa..

 

En jättelyckad dag med en massa bra julklappar. Längtar till att få köpa nya grejer till hemmet för presentkortet på Ikea och ska snart prova min spikmatta!


God Jul!

God Jul allihopa!
Nu är det äntligen julafton!

 
 
 


Rasmus 3 månader idag!

Idag är Rasmus 3 månader gammal!
Helt otroligt hur fort tiden har gått sen han kom in i våra liv. En underbar liten kille. Lugn, glad och världens godaste att pussa på.. tillsammans med sin storebror då såklart!



Stackars Rasmus fick fira sin 3 månaders dag med att vaccineras idag. Inte roligt att se hur han sitter där och smilar upp sig för att sedan få ett stick i varje ben.. :-( Sköterskan sa att han kan få feber och vara ledsen imorgon men vi hoppas på det bästa inför självaste julafton!

Medan Rasmus och jag var på bvc befann sig Pontus och Magnus i pulkebacken. Wieehaa:





Här kommer julafton firas imorgon! Hoppas vår lilla boning kommer att vara lika vit då. Det förhöjer ju julstämningen rejält!


Mormors födelsedag med snö!

Äntligen kom det en hel del snö! Under gårdagen fick det bli pulkåkning! Min pappa och Axel kom till undsättning igår då jag höll på att braka ihop av allt som skall hinnas göras så här inför jul och med sambon på jobbet. Tur att man har sin "ursprungs-familj" som kan hoppa in och stötta!

Morbror Axel och Pontus:



Jättekul att åka pulka!



På eftermiddagen åkte vi in till stan för att fira pojkarnas mormor som fyllde år. Pontus fixade i ordning sin mormors frisyr så hon skulle bli riktigt kalasfin:



På kvällen läste mormor den ene boken efter den andre för Pontus..



Kvällen slutade med att Pontus stannade kvar för att sova över! Kändes väldigt skönt för då kunde jag åka in till stan med bara Rasmus i morse och fixa de sista julklapparna!


Nyklippt

I förmiddags åkte jag till Skatås och tränade på gymmet med mina föräldrar och min lillebror. SÅ skönt att få träna igen! Enda nackdelen är att jag kände mig stressad eftersom Rasmus är beroende av mig då han inte vill ta flaskan. Vi har provat två gånger, men det slutar alltid i rama skri.. Här försöker Magnus. Går väl an att slicka lite på den, men sen vill han ha äkta vara!



Pontus och Magnus var ute en stund på lekplatsen och busade medan jag gjorde knäck.

 

Det var verkligen dax att klippa Pontus alltså.. Så länge nu som det varit helt trassligt där bak trots att vi borstat på morgonen.. Så idag åkte allt det ljusa håret av! Lite vemodigt, men nödvändigt!

 

Han blev fin vår kille i alla fall.. Tyvärr tror jag Pontus har fått ögoninflammation. Han var alldeles geggig i ögonen i morse och är lite röd och svullen. Får se hur det ser ut imorgon bitti..



För övrigt är det Pippi Långstrump som gäller nu!


Morbror Axel hemma på jullov!

Idag träffade morbror Axel Rasmus för första gången!



Vi hade ju inte träffat Axel sedan han flyttade upp till Sundsvall i augusti så det var kul att äntligen ses igen. Rasmus hann bli nästan tre månader innan han fick krypa in i Axels famn hemma hos mina föräldrar.

Vi äter spaghetti med köttfärssås:



Pontus var lite blyg för Axel de första tio minutrarna men det lossnade snart. Här känner han efter att Axels mun sitter som den ska.. ;-)



En riktigt rolig lek är att gömma sig i mormor och morfars två garderober. Så här glad blir man när man blir hittad:



Pontus ville leka om och om igen och det var ju inte så att han hittade på nya gömställen.. Nix, det som funkade bra en gång kan man ju använda flera.. säg en 20 ggr kanske. Tycker man är rätt bra skådis när man lyckas låtsas förvånad alla gånger.. ;-)


Rasmus en fri kille & julgranen på plats!

Igår kväll innan det var dax att somna tittade jag och Pontus ut genom fönstret och såg flingorna falla.. "Åka pulka!" sa Pontus! "-Ja, imorgon åker vi om det snöar mycket under natten" svarade jag.. Det första Pontus sa imorse när han vaknat var: "Mycket snö? Åka pulka?" Det fanns inget annat att göra. Klart som sjutton min pojke ska åka pulka!! Så.. sagt och gjort.. Vi tog med oss pulkan och åkte.. Eller rättare sagt, det gick inte så bra att åka på gräset med lite vitt inslag, så jag sprang ner med pulkan för backen och gick sedan upp igen. Upp och ner medan Pontus tjöt av skratt.. Brände jag inte några kalorier där så funkar inget.. ;-)

 

Rasmus i den finaste vintermössa som finns. Den köpte mina föräldrar när Pontus var liten.



Vid 11-tiden hade vi tid på Östra för vad jag trodde var en kontroll av höften men när vi kom dit sa läkaren att Jaha, då ska skenan av idag då! Jippi! Jag fick tårar i ögonen, nu är Rasmus äntligen fri från allt vad skenor och frejkakuddar heter!



Pontus slängde gladeligen Rasmus följeslagare sedan sex veckor tillbaka i papperskorgen!



Vi var tvungna att fira Rasmus med pizza för hela familjen!



Med pappa tillbaka på sitt jobb och Rasmus som sov middag gjorde Pontus och jag lite julgodis. Här jobbar Pontus:



Mötte upp Magnus när han kom med bussen för att inhandla årets julgran. Pontus och Magnus klipper upp nätet. När det var dax att sätta upp ljusen hittade vi inte dem någonstans.. en hustomte måste ha stulit dem! Det blev för mig att åka till Coop efter att Pontus somnat och köpa nya. Nu är granen klädd och Pontus kommer nog bli glad imorgonbitti när han ser den! Kulor i mängder ska det vara, i alla dess färger! Magnus bara suckade.. han kunde inte fatta att alla kulor skulle upp.. Vad ska de göra i kartongerna??

 

Ja, nu är det över midnatt. Dax att gå och sova sött..
Godnatt!


Syskonkärlek

Det finns en sådan kärlek mellan våra söner så man blir alldeles tagen. Det första Pontus säger på morgonen är "-Är Rasmus då?". Varje morgon! Han kommer in till Rasmus i sin pyjamas och säger "-Hej, hej Rasmus!" och kramar och pussar honom. Rasmus har bara ögon för sin storebror. På första bilden här nedan så byter jag blöja på Rasmus och Pontus står och myser med Rasmus samtidigt. Jag tror inte jag fick en blick av Rasmus trots att jag var mitt framför honom.. Nej, blicken gick snett uppåt - mot storebror!

Pontus visar omtänksamhet, kärlek, beskyddarinstinkt och glädje gentemot sin lillebror och Rasmus ser upp till sin storebror utan dess like och blir så glad när Pontus är nära..

 
 

Jag känner mig som världens lyckligaste. Kan man ha det bättre?


Julavslutning på Öppna Förskolan

Pontus gick sin sista dag på dagis igår eftersom jag ville att han skulle vara med på julfesten på öpnna förskolan idag. Det började med teater. Pontus syns i mitten i den grön-vita skjortan:



Fröknarna spelade bockarna Bruse. Efter teatern lämnade Pontus present till fröknarna:

 

Dans kring granen! Rasmus satt hos Lina medan Pontus, Lova och jag dansade.



Tänk att tomten kom på besök också! Pontus blev jätteglad och ropade "Hej Tomten!". Som vanligt blev en del barn rädda för tomten vilket är förståeligt, men inte Pontus - han skulle såklart kramas!



Fina busungar! Isak, Lova och Pontus:


 
Vet ni hur ful jag är.. När jag tex läser en bok eller snurrar runt Pontus i luften så brukar han säga "en gång till mamma".. Då tar jag chansen och säger "vad får jag då?".. "Puss!" svarar Pontus och bjuder på det.. Man får ta alla chanser man kan.. Det finns ju inget underbarare!
Häromdagen när jag sa "Åh, vad mamma är sugen på en puss från en liten kille!" svarade min smarte Pontus: "Pussa Rasmus då!" :-)


Beskyddande storebror - härligt!

Igår var Pontus på dagis igen efter att ha varit hemma hela förra veckan då det var många sjuka på dagis. Magnus lämnade honom och han hade varit jätteglad och sprungit in till de andra barnen - kul! När jag kom och hämtade Pontus på eftermiddagen så hade jag med Rasmus i liggdelen in. Det kom flera barn och ville kika och peta på Rasmus. Pontus puttade då bort de andra och höll beskyddande armarna kring liggdelen och sa bestämt: "Nej! Rör inte min lillebror!"

Här har vi lillebror med katten Findus:



Idag var det äntligen lite vitt på marken i alla fall. Hade varit så himla kul om det kunde bli såpass mycket att vi kunde åka pulka. Förhoppningsvis kommer det under morgondagen, det ryktas så!



Idag blev det pastagratäng till middag och den lille kocken hjälpte såklart till. Hans taktik var en korvbit i munnen och en i formen.. ;-)



Pontus hade med sig en ljuslykta hem idag som han hade gjort på dagis. Vi tände den till middagen och när Magnus kom hem lagom tills dess lyste det av stolthet om honom när han visade. Jag har nog aldrig sett honom stolt innan, inte på det viset. Han berättade hur han hade gjort och hur fröken Malin hjälpt honom med sockerbitarna.. Han var skitstolt helt enkelt och det var underbart att se!



Igår köpte jag förresten lite kläder till pojkarna som de ska få i julklapp. Den här tröjan med Emil i Lönneberga hade jag kikat på tidigare, tycker den är så fin! Den ska Pontuskillen få! Till Rasmus blev det två bodys, bla den här med Bamses kompisar på:

 
Nu har Pontus jullov och ska inte till dagis igen förrän nästa år!


Plötsligt händer det..

Idag fick vi korten som vi tog på Magnus jobb i förra veckan. Vi tog ju mest foton på tomtenissarna, men jag passade på att be Karla ta några foton på Rasmus i sin pappas armar. Jag älskar den här bilden:



Idag var det dax för tjejlunch igen. Vi var hemma hos Ida denna gången och åt gott. Rasmus och Clara ligger i soffan:



Igår hade jag ett snack med min käre sambo. Vi kan kalla samtalet för ett "matlagningskrissamtal".. Det är ju jag som ofrivilligt står för all matlagning i det här hushållet och vi (läs jag) har tidigare pratat om att det inte funkar. "Plötsligt händer det" säger de i reklamen för trisslotter och det var lite så jag faktiskt kände idag när jag hittade min sambo in action som jag aldrig sett honom förr.. ;-)



Efter att hela familjen ätit riktigt god korvstroganoff bakade jag och Pontus lussebullar. Min sockerbagare var med en stund och sprang sedan iväg för att spela innebandy och sedan tillbaka till bakningen igen..

 

För övrigt intog familjen nybakade lussebullar till dagens avsnitt av julkalendern och jag måste bara säga att: "vad f-n är det för skit?" Det handlar om ett gäng elakingar som ska förstöra för barn. I dagens avsnitt skulle en elaking skickas till jorden för att binda alla barn så att de inte skulle kunna springa.. Häromdagen var uppdraget att få alla barn att sluta skratta.. Hur förklarar man det här för en frågvis 2-åring som är nyfiken och vill lära sig allt? "-Jo, min älskade son.. Du förstår.. Nu ska de binda fast alla barn så de inte kan röra sig.. Så gör elakingar förstår du!" Nej du, det fick bli till att byta kanal och skoja bort skiten! På med en dvd om Pippis Jul!


Lucia & tredje advent

Det är redan tredje advent - vad fort det går! Vi tände det tredje ljuset till frukosten i morse. Pontus tyckte jag skulle tända det sista ljuset också men det får vi allt vänta en vecka till med..



Efter en stund på lekplatsen, där vi träffade våra vänner, gick vi tillsammans till stallet där det var luciafirande. Ponnyridning provade Pontus på. Han tyckte det var jätteroligt och ville rida mera:



Pontus och Leo har ätit korv med bröd och håller handen:



Novella och Rasmus är fortfarande helt slut efter dejten i fredags och snusade sött hela tiden:



Vi köpte en kärve som vi satte upp hemma. Nu hoppas jag på att vi får se en massa fåglar här utanför fönstret!



På eftermiddagen kom äntligen Magnus hem efter sex dagar i Västerås. Pontus var helt överlycklig! "-Spela innebandy pappa!" ropade han för att sedan övergå till att han ville leka jage:



Magnus fick flera spontana kramar av Pontus och när Magnus gick på toan följde Pontus med in och jag trodde mitt hjärta skulle brista när jag hör Pontus säga: "-Jag undrade var du var.." Då har jag ändå berättat och pratat om att pappa jobbar och skriver om innebandy massvis, men det är klart att Pontus har en helt annan koll på tiden nu än för ett halvår sedan..

Även Rasmus var nöjd med att ha sin pappa hemma igen!



Visst.. det är lite mer jobb när han kommer hem.. Han stökar ju ner massor och ska ha mat men jag menar.. en kille mer eller mindre.. ;-) Välkommen hem!


Pappa på tv!

Jag och Rasmus sov ut ordentligt i morse och gick sedan ut på en promenad. Pontus kom hem vid 14-tiden och mina föräldrar med sällskap kom in på lite glögg. Eftersom VM-finalen visades på tv4 satt vi sedan och kikade på den och hoppades få se en skymt av Magnus och.. Javisst! Efter matchen när det intervjuades ställde han sig lägligt och syntes jättetydligt. Pontus ropade i soffan: "-Pappa! Pappa där!" Jag tog ett kort på tv:n.. :-)



Jag och småkillarna gick en promenad i mörkret på kvällen. Vi gick förbi affären och köpte glasyr då vi tänkte baka pepparkakor när vi kom hem. Här är superbagaren in action:



 

Pontus beundrar konstverken.. ;-)



När jag nattade Pontus ville han prata om "sitt land".. Han älskar verkligen det stället! Han berättade för mig vad han hade gjort på landet med mormor och morfar, att de hade bastat, att morfar skalat hans ägg och att de hade varit på Jöksäter och köpt en lastbil med släp och en cementbil.. Nu säger Pontus även bokstaven R väldigt tydligt. Det låter så härligt! "-Jaga varrandrra mamma!" sa han här förut.. Underbart! Även Rasmus har börjat prata. Han jollrar mest hela tiden. Men det är klart - är man en tjötkärring så klart man får pratglada barn.. ;-)

Imorgon kommer Magnus hem från Västerås äntligen. Jag längtar efter honom jättemycket och Pontus frågar vad pappa gör varje dag. Fast idag fick vi i alla fall se en skymt av honom.. ;-)


Pontus går luciatåg och Rasmus har dejt!

Idag var det luciafirande på Öppna Förskolan och pojkarna hade på sig sina tomtedräkter. När Pontus satt i den här fåtöljen klappade han på sidan av fåtöljen och sa: "-Mamma, Rasmus sitta här.. bredvid mig!"



Här är Pontus bland barnen på väg in (tomten näst längst fram på bilden) att sjunga för alla föräldrar som satt uppradade i lekhallen. Blev nästan tårögd när han kom intassande min lille tomtenisse! Det var inte långa stunden han stod där framme innan han kom och satte sig hos mig, men ändå! Hans första lussetåg - det är stort!



Det är jobbigt för små nissar att hålla igång!



Vaken igen och provar en tuff hatt! Ser ut som en liten gubbe... :-)



När vi kom hem hjälpte Pontus till att städa ordentligt eftersom Rasmus bjudit hem en tjej inför kvällen. Pontus själv skulle med sina morföräldrar till landet så att Rasmus kunde dejta i lugn och ro..



Rasmus med sin tjej Novella:



Det är ju tur att vi mammor är med och håller ett öga för man kan ju bara ana var Novellas lilla hand är på väg.. Oberörd låtsas hon vara också.. ;-)



Anneli och jag kollade Idol-finalen medan de små myste.. Tog sedan en underbar promenad i pausen av Idol. Så himla skönt att komma ut och röra på sig efter maten! en lyckad kväll! Dejten gick inte hem förrän vid midnatt!


Kul jul på Liseberg..

Idag gjorde vi en utflykt till Liseberg på kvällen. Jag hade med mig lax som vi åt hos mina föräldrar först och sedan tog vi en promenad ner till nöjesparken. Här är Pontus och mormor som väntar på att morfar ska komma.



På skridskobanan var det show. En massa lisebergskaniner som åkte skridskor till Pontus stora glädje. Sitter man på morfars axlar ser man bra dessutom!



"-Jag ÄLSKAR kaninerna!" sa Pontus idag.. Kram!




Rasmus var självklart också med på Liseberg:



Förstå lyckan när mormor vann en Lisebergskanin åt Pontus! När han skulle välja vilken vinst han ville ha på raden för 1:a vinst så ville han inte ha någonting. Han ville bara ha den kaninen som var på stjärnvinsten.. "-Den vill jag ha!" :-) Men när han fick sin kanin i lagom storlek var han glad i alla fall, satt och kramade den i vagnen:



Pontus tittar på renarna även om det var roligare att springa upp och ner i backen intill..

 

Nu har båda killarna somnat. Pontus har presenterat lisebergskaninen för de andra djuren i sängen och nu sover de alla sött.. Snart jag också!
Godnatt!


Utflykt till Landvetter

Igår bar det iväg på tjejlunch i Landvetter. Vi hade tänkt ha julklappsrace också men eftersom två utav fem var sjuka så sköt vi upp julklappsleken där alla inhandlat något nytt för 30:-, något ätbart för 20:- och något gammalt man har hemma men inte använder längre..

Men lunch blev det och glögg och pepparkakor! Här ligger Rasmus och myser bredvid lilla Clara. Clara har på sig en klänning jag har köpt under den tiden då jag trodde jag hade en tjej i magen.. ;-)



På eftermiddagen kom Lina och Lova in en stund till oss. De hade med sig lussekatter och pepparkakor - mysigt!
Pontus var så rolig igår när vi tittade på Bonde söker fru och de mjölkade en ko. "-De drar kossan i snoppen mamma!" sa han.. :-)

Idag började vi dagen med en promenad med Nina i föräldragruppen och hennes son. Avslutade promenaden på lekplatsen hemma:



Nu har vi just ätit och det är dax att sova middag. Ikväll bär det av till Liseberg en sväng med barnens mormor och morfar!

Årets första Julbord

Pontus fröken ringde igår och berättade att flera barn var hemma med feber. Jag hade bett dem ringa om det var nåt som gick på dagis så att jag kan hålla Pontus hemma så han slipper bli sjuk och smitta sin lillebror i onödan. Så denna veckan är Pontus hemma hela tiden. Lite dum tajming eftersom Magnus åkte till Västerås i morse för att rapportera från dam-VM i innebandy så jag är ensam med barnen till på söndag. Men, det är ett lyxproblem! Dessutom är det mysigt att ha Pontus hemma. Det är städningen som blir lidande.. ;-)

I morse när Pontus låg på skötbordet hade vi det här samtalet:
- Jag har ont i snoppen!
- Har du ont i snoppen?
- Näe..
- Om du har ont i snoppen är det bra om du säger till för då kan det ha kommit lite smuts där som vi får ta bort..
- Ja. Med dammsugaren!
- Njae.. det går bra med en våtservett tror jag. :-)

Efter frukosten gick vi ner till Öppna Förskolan där det var julbord idag som jag anmält oss till. Efter sångstunden och en massa spring i lekrummet satte sig Pontus vid bordet med bla kompisarna Lova och Isak och väntade på maten. Pontus var såklart finklädd eftersom det var julbord:



Köttbullarna, ägghalvorna och julskinkan var favoriter!



På eftermiddagen gjorde vi pannkakor. Pontus åt med händerna som han sedan drog genom håret.. Ja, man kan säga att det blev rufsigt.. ;-) Dax för en dusch efter maten!



Nu på kvällstippen kom en kille för att hämta upp min dator som jag hyrt genom jobbet. Han trampade bara in med skorna på genom hallen till vardagsrummet. Lite ohyfsat att inte ens fråga om det var okej att gå in med skorna tyckte jag men kunde inte med att säga något. Det kunde Pontus! "-Man måste ta av sig skorna! Det blir smutsigt annars!" Hihihi.. "Oj, vilken koll han har" sa killen utan att ursäkta sig ett dugg..

Har jag berättat vilken underbar kille Rasmus är? Han sover hela nätter utan att äta! Kan man ha det lyxigare? Jag menar, Pontus vaknar fortfarande någon gång per natt och frågar efter nam-nam som han inte fått nattetid på ett halvår.. Tack Rasmus! Rasmus är också väldigt lugn och glad precis som Pontus var som baby. Trodde aldrig jag skulle ha turen att få en liten till med samma lugn. Vi har tur vi!


Fotografering av tomtenissar!

Idag kom Jan förbi på en fika efter att ha varit i stan och köpt nya skidor. Han hade köttbullar med sig som mormor lagat och presenter till Pontus. I ett av paketen fanns en chokladkanin!



När Jan hade åkt hem igen sov vi middag och laddade upp inför fotograferingen av årets tomtenissar. Ja, förhoppningsvis hinner vi beställa julkort och skicka i tid även i år. Det är inte helt lätt att få en 2-åring att posera.. Här är ett av få tillfällen som Pontus satt still.. Karla är fotograf:



Jag får fixa till Rasmus som kanar ner.. :-)



Imorgon hämtar de upp min dator som jag hyrt genom jobbet. Abbonemangstiden hade gått ut och vi fick erbjudande om att köpa loss våra datorer, men min skulle kosta 3000:- vilket den inte ens är värd så nix.. Vi har fått mina föräldrars dator istället så har de köpt en ny. Nu ska vi bara fixa en router så att vi kan få internet. Så kommer det inget inlägg på ett par dagar så vet ni varför.. ;-)


Adventsfika hos släkten

Igår började vi dagen med en promenad hela familjen. Efter lunch och middagsvila kom mina föräldrar förbi en sväng. Pontus la beslag på mormor som vanligt. Här bygger de med lego:



På kvällen var vi bjudna på adventsfika hos Magnus kusin Anders och hans Emma som hade flyttat in i ny fin lägenhet. Det var trevligt, mysigt och gott med en massa kakor!



Rasmus hos pappas kusin Gunilla:



Det blev sent och Pontus kom inte i säng förrän efter 10 vilket jag fick njuta av i morse.. ;-)


Besök hos farmor

Börjar dagens inlägg med en kärlekskram! När Pontus kramade Rasmus här sa han: "-Åh, en lillebror!"



Jag fick sova ända till 10:30 i morse.. Jag trodde inte det var sant när jag och Rasmus vaknade och jag kollade på klockan. Vilken lyx! Vi åkte sedan till barnens farmor och hälsade på. De hade en ny träningsmaskin som fungerar som om man rider. Jag och Pontus provade den, kanonkul!



Farmor och killarna. Pontus leker med en lastbil han fick som det står Pontus på..



Rasmus myser hos farmor:



Pontus somnade i bilen och fortsatte att sova när vi kom hem. Det gav oss möjligheten att titta på förra veckans Robinson så vi hann komma ikapp inför kvällen. När Pontus vaknade var han på bushumör:



Nu är Magnus och hjälper till på innebandynatta här i Kärra. Massa ungdomar som spelar innebandyturnering så här sent.. Kommer själv ihåg att man gjorde det som yngre.. Längesen nu!


Första dagisfotot!

Igår var Lova här och lekte med Pontus. Hon hade med sin en Pippi Långstrump film som de kollade på. Tycker de är kanonfina när de sitter tätt i soffan. Pontus och hans 6-åriga kompis:

 

Igår fick vi även korten från dagis. Första gruppfotot från dagis kändes stort! Pontus hittar ni näst längst till vänster på nedersta raden:



Jag tycker han blev så himla fin på gruppbilden! På det personliga fotot tycker jag det är synd att han biter sig i läppen plus att jag stör mig på de hårstrån som står upp längst bak, men visst är han fin ändå..



Vill man följa med pappa till jobbet kan man försöka göra en luring och krypa ner i datorväskan:



På kvällen igår gick vi ner till Kärra Sporthall för att heja fram Magnus lag till ännu en seger. Skumtomtar gör att man sitter och kollar en lite längre stund.. ;-)



Det blev 5-4 och 3 mål av pappa Magnus..



Idag tog jag killarna och promenerade ner till Öppna Förskolan. Pontus fick leka av sig i två timmar innan vi gick hem och sov middag alla tre..


 

Packade på eftermiddagen in oss alla i bilen för att åka till Allum och lyssna på min kompis Lollo som skulle sjunga julsånger där med sin kör. Vi kom en bit men sedan var det bom-stop ner i tingstadstunneln.. När klockan passerat 16 då de skulle börja sjunga svängde jag av och åkte till Coop och handlade istället..


Kvällsbad och förmågan att kunna dela med sig..

  

Det blev ett kvällsbad för mina killar idag. Det är så härligt att se dem ihop... Kika på de små fötterna som nuddar varandra i vattnet:



De båda tycker om att bada. Kolla vilka glada killar efter badet!




Innan kvällsbadet spenderade vi två timmar utomhus på lekplatsen. Gud vad jag frös om tårna när jag kom in! Vi fick med oss ett gäng av grannbarnen in också. Här är en del av dem:



Kan säga att ljudnivån steg. En stor anledning till det var inte antalet barn utan att min käre son blev väldigt upprörd när någon rörde någon av hans tusen leksaker.. "Nej! Min pruttkudde!" hördes en upprörd stämma för att i nästa sekund ligga raklång på golvet och skrika "-Jag har ingen telefon! Ööööhöööö!" Själv försökte man vara lugn och pedagogiskt försöka förklara det här med att dela med sig och att ju han faktiskt får leka med de andra barnens leksaker hemma hos dem.. Det gick inte riktigt hem kan jag säga.. ;-)


Rimfrostens tid



Det är så vackert ute nu med rimfrost överallt!

Nu har jag inte skrivit på ett litet tag så här kommer en bild från i måndags då vi var ute på vår lekplats och lekte. Pontus har med sig traktorn och lastar den med sand och tömmer.. Det var kallt ute så vi lekte jage runt det lilla huset. Pontus kiknade av skratt när vi möttes runt ett hörne..



Vi gick sedan vidare bort till den lekplatsen där Leo bor. Leo kom strax med mamma Anneli och lillasyster. Killarna lekte på medan våra små sov gott i sina vagnar:

 

Bilkörning:



Igår var jag på efterkontroll hos barnmorskan. Allt såg bra ut med mitt ärr vilket var skönt. Barnmorskan sa även när hon läste min journal att jag hade en av de tyngsta moderkakorna hon sett. Den vägde 773 gram i jämförelse med vanliga 300 gram.. Jag visste inte ens att man vägde moderkakan.. På eftermiddagen hade Rasmus tid hos läkaren för vanlig undersökning. Allt såg bra ut. Rasmus har hostat i tre veckor så jag bad honom även kolla på det. Lungorna lät fint ut så han tyckte inte det var någon fara..

Efter besöket på bvc åkte jag och Rasmus till Ullared med min kompis Lotta och hennes dotter med vän. Vi kom ner först vid 17:20 vilket var tanken. Jag ville, så här i influensatider, att de flesta skulle ha åkte hem när vi kom in. Så blev det! Jag fick köpt alla julklappar till killarna nu vilket känns kanon! Laddade även upp med en massa våtservetter, schampo, tandkräm och annat som går åt.. Hittade även den här fina bodyn till familjens lillebror:



Lämnade Pontus på dagis i morse och tog sedan en promenad i rimfrostens värld. Blir helt lycklig när hela världen är vit, allt ser så mycket renare ut. Och att gå med en underbar liten kille som sover gott i den friska luften och tankarna på en annan underbar kille som leker ute på dagisgården och har de härligaste pussarna som finns gör livet helt fantastiskt!


RSS 2.0